Śmieją się ze mnie, kiedy mówię, że nasz stary, stępiały i wyślizgany nóż do chleba kroi lepiej niż te nowe, nowoczesne noże, które raczej rozszarpują niż kroją. Mówią, że to kwestia techniki. Może mają rację. Ale producenci noży do chleba i tak powinni się przyjrzeć sprawie. Tak uważam.
mój sowiecki nóż do chleba dożywa swoich dni :( tzn. na skutek wielokrotnego ostrzenia zostały mu tylko resztki zębów. W sumie wytrzymał ponad 25 lat więc mu wybaczam ;)
PolubieniePolubienie
No właśnie ten nasz też jest sowiecki i chyba też ma ze 25 lat ;)
PolubieniePolubienie
Bo nóż, do czego by nie był, powinien być po prost ostry i wtedy wszystko będzie dobrze kroił. A nie jakieś wymysły z ząbkami.
PolubieniePolubienie
zx:
Zależy co masz kroić. Proste i szerokie ostrze nadaje się do mięsa i warzyw, ale chleba o twardej skórce nie przekroisz, a ser żółty się przyklei do ostrza. Chleb tniesz nożem z ząbkami, a ser wąskim lub z dziurami. Skąd pomysł, żeby każdy materiał ciąć tym samym?
PolubieniePolubienie
remiq: Chleb kroję idealnie zwykłym nożem. Jeśli jest odpowiednio ostry, to nie ma problemu z twardą skórką, a ząbki tylko śmiecą okruszkami dookoła. Sera faktycznie ciężko, ale do sera są łopatki.
PolubieniePolubienie
lrn2krajalnica do chleba
PolubieniePolubienie